Bamya, Abelmoschus esculentus L. (Moench), dünya çapında tropikal, subtropikal ve sıcak ılıman bölgelerde yetiştirilen önemli bir sebze mahsulüdür. Besinsel faydalarının yanında, bitkinin farklı kısımları dünya çapında geleneksel tıpta (antidiyabetik, ateş düşürücü, idrar söktürücü, spazm giderici vb.) yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra günümüzde ilaç ve gıda endüstrilerinde de yaygın olarak kullanılmaktadır.
Bamya flavonoidler, polisakkaritler, polifenoller, kafein ve pektin gibi biyoaktif bileşikler açısından zengindir. Bitki, meyve yapraklarında ve sapında, çeşitli gıda ve tıbbi kullanımları olan müsilajlı bir madde içerir. Meyve toplandıktan sonra olgun bitkilerin yeşil gövdeleri genellikle ham müsilaj ekstraktının hazırlanmasında kullanılır. Bamya müsilajı, yaklaşık %10 protein ve %80 polimerik karbonhidrattan oluşan bir glikoproteindir. Şekerin hidroksil grubu nedeniyle yüksek su bağlama özelliğine sahiptir. Bamya müsilajı, bağırsak yolundan emilim hızını azaltarak kan şekerini dengelemeye yardımcı olur.
Tohum, bamyanın besin açısından en zengin kısmıdır. Bamya tohumu yağı, insan beslenmesi için gerekli olan linoleik asit gibi doymamış yağ asitleri bakımından zengindir.
*Roy, A., Shrivastava, S. L., & Mandal, S. M. (2014). Functional properties of Okra Abelmoschus esculentus L.(Moench): traditional claims and scientific evidences. Plant science today, 1(3), 121-130.
*Das, S., Nandi, G., & Ghosh, L. K. (2019). Okra and its various applications in drug delivery, food technology, health care and pharmacological aspects-a review. Journal of Pharmaceutical Sciences and Research, 11(6), 2139-2147.
Telif Hakkı © 2024 TIMAY BİYOTEKNOLOJİ VE KİMYA SANAYİ - Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.