Dut yaprakları, ipek böceğinin yüzyıllardır temel besin kaynağı olmuştur. Yaprakları aynı zamanda hayvan yemi olarak kullanılmış ve meyveleri çeşitli gıda ürünlerine dönüştürülmüştür. Flavonoidlerin başlıca bileşenler olarak bulunduğu dut yaprakları, antioksidan, antimikrobiyal, cilt beyazlatıcı, sitotoksik, anti-diyabetik, glukozidaz inhibisyonu, anti-hiperlipidemik, anti-aterosklerotik, anti-obezite, kardiyoprotektif ve bilişsel geliştirme gibi çeşitli biyolojik aktivitelere sahiptir. Antosiyaninler ve alkaloitler bakımından zengin olan dut meyveleri, antioksidan, anti-diyabetik, anti-aterosklerotik, anti-obezite ve karaciğer koruyucu etkilere sahiptir. Flavonoidler, alkaloitler ve stilbenoidler içeren dutun kök kabuğu, antimikrobiyal, cilt beyazlatıcı, sitotoksik, anti-enflamatuar ve anti-hiperlipidemik özelliklere sahiptir. M. alba'nın diğer farmakolojik özellikleri arasında anti-pıhtılaşma, anksiyolitik, anti-astmatik, antihelmintik, antidepresan, kardiyoprotektif ve immünomodülatör aktiviteler yer alır. M. alba özütlerinin kan glukozu ve kolesterol seviyelerini düşürme ve bilişsel yeteneği artırma konusundaki etkinliğine dair klinik çalışmalar yapılmıştır. Dut ağacının farklı bölümlerinin fitokimyasal ve farmakolojik özellikleri, ona yem, gıda, kozmetik ve tıp alanlarındaki geleneksel ve güncel kullanımlarını sağlamaktadır. Genel olarak, M. alba, umut vadeden tıbbi özelliklere sahip çok yönlü bir bitkidir.
*Chan, E. W. C., Phui-Yan, L. Y. E., & Siu-Kuin, W. O. N. G. (2016). Phytochemistry, pharmacology, and clinical trials of Morus alba. Chinese journal of natural medicines, 14(1), 17-30.
Telif Hakkı © 2024 TIMAY BİYOTEKNOLOJİ VE KİMYA SANAYİ - Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.