Kuşburnunun tıbbi ilaç olarak kullanımı Hipokrat dönemine kadar uzanır; bu bitkinin rolü, II. Dünya Savaşı sırasında, C vitamini açısından son derece zengin olan kuşburnu şurubunun, taze narenciye eksikliğini gidermek ve ardından iskorbüt hastalığını önlemek için diyete dahil edilmesiyle doruğa ulaştı. Kuşburnu özleri günümüzde geleneksel halk hekimliğinde idrar söktürücü, müshil, böbrek ve alt idrar yolu rahatsızlıkları, artrit, gut, ateş, soğuk algınlığı ve C vitamini eksikliği için kullanılmaktadır.
Rosa canina'nın fitokimyasal bileşikleri üzerinde yapılan araştırmalar, kuşburnu ekstraktlarının fenolik asitler, proantosiyanidinler, tanenler, flavonoidler, doymamış ve çoklu doymamış yağ asitleri, fosfolipitler, mineraller, galaktolipidler ve karotenoidler gibi aktif bileşenler içerdiğini ortaya koymuştur. Kuşburnundan elde edilen aktif maddelerin antiinflamatuar ve antioksidan özellikler gösterdiği kanıtlanmıştır. Özellikle, kuşburnundan izole edilen bir galaktolipidin, insan periferik kan nötrofillerinin kemotaksisini inhibe ettiği kanıtlanmıştır.
*Lattanzio, F., Greco, E., Carretta, D., Cervellati, R., Govoni, P., & Speroni, E. (2011). In vivo anti-inflammatory effect of Rosa canina L. extract. Journal of ethnopharmacology, 137(1), 880-885.
Telif Hakkı © 2024 TIMAY BİYOTEKNOLOJİ VE KİMYA SANAYİ - Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.