Lavanta, insan vücudu için bir dizi faydası olan bir bitkidir. Bitkisel tedavi uygulamalarının yanı sıra lavanta kozmetik, parfüm, gıda ve aromaterapi endüstrilerinde de yaygın olarak kullanılmaktadır.
Lavanta uçucu yağı, antosiyaninler, fitosteroller, şekerler, mineraller, kumarik asit, glikolik asit, valerik asit, ursolik asit, herniarin, kumarin ve tanenler içermektedir.
Bilimsel ve tıbbi literatürde lavanta esansiyel yağları birçok araştırmaya konu olmuştur, örneğin, Lavandula multifida özleri anti-enflamatuar aktivite gösterirken diğerleri lavanta yağlarının veya kokusunun solunmasının ardından ruh hali üzerinde olumlu etkiler bildirmiştir. Bununla birlikte, lavantanın belki de en iyi bilinen kullanımı, antiseptik veya antibakteriyel bir madde olarak kullanılmasıdır.
Lavanta esansiyel yağları, hem erken dönem hem de modern aromaterapi metinlerinde antibakteriyel bir madde olarak kullanımları için savunulmaktadır. Örneğin Gattefossé, 1937 tarihli aromaterapi metninde lavanta esanslarının antiseptik bir gargara olarak ve mumyalamada kullanıldığını anlatıyor.
*Prusinowska, R., & Smigielski, K. B. (2014). Composition, biological properties and therapeutic effects of lavender (Lavandula angustifolia L.). A review. Herba polonica, 60(2).
*Moon, T., Wilkinson, J. M., & Cavanagh, H. M. A. (2006). Antibacterial activity of essential oils, hydrosols and plant extracts from Australian grown Lavandula spp. International Journal of Aromatherapy, 16(1), 9-14..
Telif Hakkı © 2024 TIMAY BİYOTEKNOLOJİ VE KİMYA SANAYİ - Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.