Doğada duyulara hoş gelen ve kendi özel büyüsüne sahip birçok uçucu koku bulunmaktadır. Bunlardan biri de rezene olarak adlandırılan, aynı zamanda saunf olarak da bilinen (Foeniculum vulgare) bitkidir. Rezenede uçucu maddeler, bioflavonoidler, fenolik maddeler, yağ asitleri ve amino asitler bulunmaktadır. Rezene, antibakteriyel, antiviral, anti-inflamatuar, antimutajenik, antinociceptive, ateş düşürücü, apoptotik, kemomodülatör, kardiyovasküler, antitrombotik, antitümör, hipolipidemik, hepatoprotektif, hipoglisemik ve hafıza artırıcı özellikleri de içeren farmakolojik özelliklere sahiptir. Birçok Ayurvedik ilaç, rezene içermektedir. Rezene tohumu, geleneksel olarak yemeklerden sonra ağızı tazelemek ve kötü koku önlemek için çiğnenirdi. Rezene suyu düzenli olarak tüketildiğinde sindirim sistemini normalize etmeye yardımcı olur, sağlıklı bağırsak hareketlerini teşvik eder ve ishal tedavisinde kullanılır. Rezene, solunum, üreme, endokrin ve sindirim sistemleri ile ilgili sorunların tedavisine yardımcı olur.
*Zafar, S., Khan, M. K., Perveen, S., Iqbal, M., & AL-Huqail, A. A. (2023). Fennel. In Essentials of Medicinal and Aromatic Crops (pp. 483-514). Cham: Springer International Publishing.
Telif Hakkı © 2024 TIMAY BİYOTEKNOLOJİ VE KİMYA SANAYİ - Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.