Hypericum türleri içerisinde en yaygın olarak yetişen, sarı kantaron, sarı çiçekli, yaprakları sapsız, genellikle tabanda odunsu bir yapıya sahip çok yıllık bir bitkidir.
Ülkemiz Hypericum türleri bakımından önemli bir merkez olup, Marmara, Karadeniz, Ege, Orta ve Doğu Anadolu, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde mevcut 96 türün 46’sı endemik olarak yetişmektedir.
Özellikle zengin fenolik içeriğiyle sarı kantaronun açık yaralar, yanıklar, morarmalar gibi durumlarda kullanılan topikal preparasyonlarda yer aldığı bildirilmiştir. Sarı kantaronun sakinleştirici özelliklere sahip olduğu belirtilir ve geleneksel olarak nevralji, fibrosit, siyatik, menopozal nevroz, anksiyete, depresyon tedavisinde de kullanıldığı bilinmektedir.
Sarı kantaron, bitkisel ürünlerde olduğu kadar homeopatik preparatlarda da yaygın olarak kullanılmaktadır.
*Barnes, J., Anderson, L. A., & Phillipson, J. D. (2001). St John's wort (Hypericum perforatum L.): a review of its chemistry, pharmacology and clinical properties. Journal of pharmacy and pharmacology, 53(5), 583-600.
*Burunkaya, B., SELLİ, S., & KELEBEK, H. (2021). Sarı Kantaron (Hypericum perforatum L.) Fenoliklerinin Karakterizasyonu, Antioksidan ve Antimikrobiyal Potansiyelinin Belirlenmesi. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 36(2), 309-324.
Telif Hakkı © 2024 TIMAY BİYOTEKNOLOJİ VE KİMYA SANAYİ - Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.