Antik çağlardan beri zeytin (Olea europea L.) yaprakları gıda (örn. bitki çayları), farmakolojik, kozmetik ve tıbbi uygulamalarda kullanılmaktadır. Akdeniz bölgesindeki küçük ağaçlardan atık olarak elde edilmekle birlikte dünyanın birçok yerinde de yetiştirilmektedir. Gıda atıklarının geri kazanımı açısından bakıldığında, zeytin yapraklarının kullanımı, polifenoller, uçucu bileşikler, fitosteroller, yağ asitleri, renklendirici pigmentler, potansiyel gıda katkı maddeleri ve nutrasötikler olarak kullanılabilen tokoferoller ve skualen gibi besleyici ve biyoaktif değerli bileşiklerin büyük bir kaynağı oldukları için büyük ilgi görmektedir.
Zeytin yapraklarının sağlıkla ilgili faydalarının çoğu, polifenoller, karotenoidler, oleuropein ve hidroksitirosol gibi bazı fenolik bileşikler gibi antioksidan biyoaktif bileşiklerdeki yüksek içeriğiyle ilişkilendirilmiştir.
Bu bağlamda, zeytin yaprakları, oksidasyon süreçlerini önlemek için kullanılabileceği gibi, gıda endüstrisinde önemli besin maddelerini tüketici diyetlerine sunarak gıdaların besleyici değerini artırmak gibi diğer çeşitli uygulamalarda kullanılabilir.
*Žugčić, T., Abdelkebir, R., Alcantara, C., Collado, M. C., García-Pérez, J. V., Meléndez-Martínez, A. J., ... & Barba, F. J. (2019). From extraction of valuable compounds to health promoting benefits of olive leaves through bioaccessibility, bioavailability and impact on gut microbiota. Trends in Food Science & Technology, 83, 63-77.
Telif Hakkı © 2024 TIMAY BİYOTEKNOLOJİ VE KİMYA SANAYİ - Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.